• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Med od bagrema

        Med od bagrema je svijetložute boje, žitak, proziran, ugodnog i blagog okusa i mirisa, lagan i ukusan. Zbog tih osobina ubraja se u najcjenjenije vrste meda. Pomaže kod nesanice, umiruje prenadraženi živčani sustav pa na taj način djeluje i na otklanjanje posljedica nagomilanog stresa. Stoga je dobar za umirenje, kod vrtoglavica, nemira i sličnih smetnji. Ublažava i klimakterične tegobe. Preporučuje se uzimanje navečer i to s čajem od kamilice jer se na taj način pojačava djelovanje i meda i čaja. Dobar je za rekonvalescente i djecu. Sastavljen je više od voćnog nego grožđanog šećera pa se duže vrijeme ne kristalizira, u povoljnim uvjetima skladištenja i preko godine dana. Kada se kristalizira izgleda poput snijega jer su kristalići sitni i bijeli.


     Pčela medarica je prvi, brz, marljiv, pouzdan i danas najjeftiniji oprašivač. Da bi napunila medni mjehur nektarom pčela mora posjetiti 80 - 150 cvjetova i za prosječno 12 izleta tijekom dana opraši oko 1.000 cvjetova. Ako u srednje jakoj zajednici ima oko 15.000 sabiračica, mogu u jednom danu oprašiti oko 15.000.000 cvjetova.

Medonosne biljke

Pitomi kesten       Pitomi kesten (Castanea sativa) je jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo i za to

       Bagrem (lat. Robinia pseudoacacia) poznat i kao akacija je bjelogorična vrsta drveća iz porodice mahunarki (lat. Fabaceae). Rasprostranjenost        Potječe iz jugoistočnog dijela SAD-a, ali

        Bijela mrtva kopriva (Lamium. album L.) stabljika joj je četverokutna i šuplja, 20-50 cm visoka, pri