• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

       Ovaj projekt je dijelom nastavak projekta „Potpora mladim pčelarima“ kroz koji je Udruga kupila osnovnu pčelarsku opremu koja sada služi pčelarima početnicima ali se koristi i kao izložbeni eksponati u našem prostoru kod predavanja koje Udruga organizira za školsku djecu, vrtiće, građana te edukaciju mladih pčelara.
      Udruga je prošle godine nakon gotovo 50 godina organiziranog djelovanja napokon dobila vlastiti prostor od grada Pule, taj smo prostor uspjeli djelom opremiti i osposobiti da možemo u njemu obavljati naše osnovne aktivnosti (predavanja, radionice, sastanci…), nažalost potrebno je još dosta sredstava da se prostor potpuno opremi.
       Cilj nam je višenamjenski opremiti prostor tako da može služiti za predavanja, radionice, sastanke i sl. ali i prikupiti i postaviti stalni izložbeni postav pčelarske opreme i alata gdje se na jednom mjestu posjetitelj može na zanimljiv i edukativan način upoznati sa životom pčela, njihovoj međuovisnosti s biljnim svijetom i ulogom u očuvanju bioraznolikosti ali i s načinom nastajanja meda i ostalih pčelinjih proizvoda.
Stvaranjem takvog edukativno izložbenog prostora stvorit ćemo bolje mogućnosti za edukaciju djece ali i svih zainteresiranih građana, samim time jačati svijest ljudi o važnosti i značaju pčela ali i o njenoj ugroženost. Nakon što se prostor uredi i opremi uvjereni smo da možemo postati nezaobilazna točka ne samo za građane nego i za sve posjetitelje grada Pule i šire.


 

 


 

       Kako bismo potakli mlade (nove) ljude na bavljenje pčelarstvom Udruga je osmislila projekt koji bi trebao olakšati i pomoći pčelarskim početnicima ulazak u ovo prekrasno zanimanje.  Ideja projekta je da Udruga nabavi osnovnu ali neophodnu pčelarsku opremu koju bi koristili pčelari početnici ili oni koji nemaju tu opremu. 
       Novim pčelarima s nekoliko košnica na početku pčelarenja nabava osnovne pčelarske opreme je vrlo velik i nerentabilan trošak pa su prisiljeni snalaziti se na razne načine i često koristiti neadekvatnu opremu. Posljedica toga su manji prinosi lošija kvaliteta, gubitak pčela i na kraju odustajanje.

     Nabavom opreme nastojimo pomoći pčelarima i olakšali njihov početak te potaknuti i ohrabrili nove ljude da razmisle o bavljenju pčelarstvom.
       U zimskom periodu oprema će služiti kao izložbeni eksponati kod edukacijskih radionica koje planiramo održavati u prostorima Udruge. Ovaj projekt podupire i sufinancira grad Pula.

Nabavljena oprema koju članovi Udruge mogu posuditi.

 


     Jedan od zadaća Udruge pčelara Pula je  uz promicanje, razvitka i unapređenja pčelarstva i pčelarskih djelatnosti te očuvanja prirodnog okoliša  je i edukacija pčelara i popularizacija pčelarstva i pčelarskih proizvoda kod građana, pogotovo djece i mladeži putem stručnih predavanja, tečajeva, seminara, te drugih oblika obrazovanja. U skladu s tim Udruga pčelara Pula  uz potporu Grada Pule organizira projekt “Upoznajmo pčele i njihove proizvode” u sklopu koga će se održati više predavanja renomiranih priznatih stručnjaka s područja pčelarstva, apiterapije i veterine. 


xx         Sadnice za pčelice je projekt Udruge pčelara Pula koji ima za cilj obogaćivanja pašnih uvjeta za pčele i otklanjanje bespašnog perioda te poboljšati kvalitetu pčelinjih zajednica koje uzimljujemo.  Sadnjom medonosnih biljki (evodija, japanska sofora, katalpa, koelreuterija …) koje cvatu tijekom kod nas bespašnog razdoblja godine, poboljšati uvjete za razvoj pčela i ostalih prirodnih oprašivača čije je stanište ugroženo, čime pridonosimo i očuvanju ukupne biološke raznolikosti.


Kontakt podaci

Udruga pčelara Pula

   Zagrebačka 12
   Pula, 52100
   Hrvatska

  • https://www.uppula.hr 
  • OIB 45251021947 
  • Reg.broj: 18000471 
  • MB:02435136
  • IKB Umag HR3023800061130007623