• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dani pčela

        U povodu 51. godišnjice osnivanja i djelovanja naše Udruge pčelara Pula, organiziramo manifestaciju pod nazivom "Dani pčela" koja će se održati od 25. studenog do 2. prosinca 2022. u prostorima Udruge, u Zagrebačkoj 12 u Puli.

       Ovom manifestacijom želimo skrenuti pozornost javnosti na važnost pčela ali i njenu ugroženost te predstaviti naš Pčelarski edukacijski centar koji smo uz potporu grada Pule i Istarske županije uredili u Zagrebačkoj 12, kako bi se posjetitelj na jednom mjestu na zabavan i edukativan način mogao upoznati s pčelama i pčelarstvom.

        Tijekom održavanja manifestacije, svaki dan od 9:30 do 15 sati (osim nedjelje) posjetitelji će moći obići naš Centar i razgledati stalni izložbeni postav "Više od pčele"" koji nas kroz zanimljive edukativne panele, izloženu pčelarsku opremu i alate upoznaje sa životom pčele, njenom nezamjenljivom ulogom u prirodi, načinom nastajanja med i drugih pčelinjih proizvoda ali i s ugrozama koje prijete pčelama.

     Također možete razgledati za ovu prigodu postavljenu izložbu fotografija na temu pčele, prikupljene u foto natječaju "Čuvajmo pčele" koje godinama organizira Udruga pčelara Bujštine.

      Udruga će organizirati degustaciju meda pa će posjetitelji moći kušati razne medove naših pčelara a moći ćete pogledati žive pčele izbliza u našem apisariju

     Dani pčela završavaju u petak 02. prosinca 2022. s predavanjem dr.sc. Dražena Lušića s intrigantnom temom "O medu i (ne)medu na hrvatskom tržištu" koje počinje u 17 sati.

      Kako posebnu pozornost želimo posvetiti djeci predškolske i školske dobi, molimo njihove odgajatelje i nastavnike da najave svoj dolazak kako bi mogli uskladiti njihove posjete i kako bi nas što više djece moglo posjetiti.

        Ulaz je za sve posjetitelje besplatan.


 


x           Najveću ulogu u oprašivanju voća ima pčela.  Skupljajući nektar i pelud lete s cvijeta na cvijet i tako usput pružaju svoju najvažniju uslugu čovjeku - oprašuju cvjetove voćaka i stvaraju uvjete za oplodnju. Smatra se da udio pčela u oprašivanju voća ka iznosi oko 80 posto, a 20 posto otpada na ostale kukce i vjetar. Zbog toga se procjenjuje da je korist od pčela u oprašivanju voćaka i drugih biljnih kultura deset puta veća od vrijednosti pčelarskih proizvoda (meda, voska, pčelinjeg otrova).