• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA MJERU 6.

SUTRA JE ZADNJI DAN ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA MJERU 6.

U nastavku pročitajte pojašnjenje vezano uz podnošenje zahtjeva za Mjeru 6. gdje pčelari mogu dobiti do 3 eura po pčelinjoj zajednici. 31. kolovoz je zadnji dan za predaju zahtjeva.

Način podnošenja zahtjeva /pojašnjenje

Pčelari, podnositelji koji su evidentirani u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava odnosno posjeduju matični identifikacijski broj poljoprivrednog gospodarstva (MIBPG) dužni su Zahtjev za Mjeru 6. popuniti putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije ili u podružnicama Agencije za plaćanja.

 

Nakon podnošenja ZAHTJEVA u Agronet aplikaciji popunjen ZAHTJEV potrebno je isprintati, potpisati i dostaviti APPRRR-u zajedno sa sljedećim Izjavama:

IZJAVA-o-povezanim-subjektima-za-korisnike-koji-IMAJU-povezane-subjekte

 

-IZJAVA-o-povezanim-subjektima-za-korisnike-koji-NEMAJU-povezane-subjekte

 

Izjavu o povezanim subjektima podnositelj zahtjeva dostavlja jednu ovisno je li podnositelj zahtjeva ima ili nema povezane subjekte!!

 

IZJAVA o primljenim potporama (obavezna za sve podnositelje zahtjeva)

 

ZAHTJEV je potrebno popuniti, ovjeriti i dostaviti s prilozima (prilozi: jedna od Izjava o povezanim subjektima i Izjava o primljenim potporama)  preporučenom pošiljkom ili neposredno na adresu:

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269d,     10 000 Zagreb, s naznakom: „Program državne potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima biljne i stočarske proizvodnje“ u razdoblju od 5. do 31.8.2023.

 

Podnositelji zahtjeva Mjere 6., a koji nemaju pristup AGRONET zaštićenoj mrežnoj aplikaciji podnose Zahtjev na obrascu »Zahtjeva za potporu Mjeru 6« s prilozima (prilozi: jedna od Izjava o povezanim subjektima i Izjava o primljenim potporama)  preporučenom pošiljkom ili neposredno na adresu APPRRR-a.

 

Napomena: Zahtjeve obavezno potpisati i navesti datum.


Preneseno s Hrvatski pčelarski savez


 

       Jedna od djelatnosti naše Udruge pčelara je i zbrinjavanje odbjeglih rojeva pčela. 

Roj pčela možete prijaviti na
098 335 462

Udruga će pokušati čim prije pronaći i poslati pčelara koji će ukloniti i zbrinuti odbjegli roj ako je to moguće.

     Prije nego nas nazovete, molim Vas da se uvjerite da se radi o pčelama, jer pčelari smiju uklanjaju samo rojeve pčela ali ne i ose, stršljene i sl.


Održana Izborna Skupština Udruge pčelara Pula

Izabrano novo-staro vodstvo Udruge pčelara Pula

         U petak 10. veljače 2023. u našem Pčelarskom edukacijskom centru u Zagrebačkoj 12, Pula održana je Izborna Skupština Udruge pčelara Pula na kojoj je izabrano novo-staro vodstvo Udruge. 

Izabrani su;

Predsjednik

         Nediljko Landeka

Dopredsjednik

         Nikola Bićanić

Tajnik

        Vjeran Rađa

Upravni odbor

Vedran Aničić
Veljko Grbac
Bogdan Komparić
Mladen Štoković
Darko Važanski

 

Nadzorni odbor

Igor Damjanović
Sandro Dujmović
Marjan Lukež 


Čestitke svim izabranim članovima i želimo im puno uspjeha u radu.

Nakon Skupštine održana je tradicionalna pčelarska večera i druženje.

 
 

 


2. Dani pčela u Puli

          Udruga pčelara Pula od 24. do 31. ožujka 2023., po drugi put organizira manifestaciju pod nazivom "Dani pčela" koja će se održati  u prostorima Udruge, u Zagrebačkoj 12. u Puli.

       Ovom manifestacijom želimo skrenuti pozornost javnosti na važnost pčela ali i njenu ugroženost te predstaviti naš Pčelarski edukacijski centar koji smo uz potporu grada Pule i Istarske županije uredili u Zagrebačkoj 12, kako bi se posjetitelj na jednom mjestu na zabavan i edukativan način mogao upoznati s pčelama i pčelarstvom.

         Tijekom održavanja manifestacije, svaki dan od 9:00 do 15 sati (osim nedjelje) posjetitelji će moći obići naš Centar i razgledati stalni izložbeni postav "Više od pčele" koji nas kroz zanimljive edukativne panele, izloženu pčelarsku opremu i alate upoznaje sa životom pčele, njenom nezamjenjivom ulogom u prirodi, načinom nastajanja meda i drugih pčelinjih proizvoda ali i s ugrozama koje prijete pčelama.
        Posjetitelj će moći razgledati i postavljenu izložbu fotografija na temu pčele, prikupljene u foto natječaju "Čuvajmo pčele" koje godinama organizira Udruga pčelara Bujštine. Udruga će organizirati degustaciju meda pa će posjetitelji moći kušati razne medove naših pčelara a moći ćete pogledati žive pčele izbliza u našem apisariju.

         Kako posebnu pozornost želimo posvetiti djeci predškolske i školske dobi, molimo njihove odgajatelje i nastavnike da najave svoj dolazak kako bi mogli uskladiti njihove posjete i kako bi nas što više djece moglo posjetiti.

Ulaz je za sve posjetitelje besplatan.


 


Obavijest Ministarstva poljoprivrede za sektor pčelarstva

          Na svojim mrežnim stranicama  Ministarstvo poljoprivrede je dalo obavijest o rokovima za podnošenje zahtjeva za potporu. Pravilnikom o provedbi intervencija u sektoru pčelarstva unutar Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. propisane su odredbe vezane za način i uvjete provedbe intervencija. Pravilnik je bio objavljen na portalu e-Savjetovanja u periodu od 16. do 26. prosinca 2022. godine te je postupku završnih korekcija prije objave u Narodnim novinama.

Obavijest Ministarstva imate na ovom linku,

a Pravilnik na ovom linku.


 


Stranica 1 od 29

        Med od bagrema je svijetložute boje, žitak, proziran, ugodnog i blagog okusa i mirisa, lagan i ukusan. Zbog tih osobina ubraja se u najcjenjenije vrste meda. Pomaže kod nesanice, umiruje prenadraženi živčani sustav pa na taj način djeluje i na otklanjanje posljedica nagomilanog stresa. Stoga je dobar za umirenje, kod vrtoglavica, nemira i sličnih smetnji. Ublažava i klimakterične tegobe. Preporučuje se uzimanje navečer i to s čajem od kamilice jer se na taj način pojačava djelovanje i meda i čaja. Dobar je za rekonvalescente i djecu. Sastavljen je više od voćnog nego grožđanog šećera pa se duže vrijeme ne kristalizira, u povoljnim uvjetima skladištenja i preko godine dana. Kada se kristalizira izgleda poput snijega jer su kristalići sitni i bijeli.