Prijava Registracija

Login to your account

Username
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *

Dimilica

x           Za dimljenje na malim pčelinjacima najbolja je ručna dimilica s kožanim mijehom iz kojeg se zrak upuhuje u valjkasto tijelo, prelazi preko goriva, prolazi kroz rešetku i izlazi na mlaznicu. Važno je da je između goriva i mlaznice uvijek čista i prohodna rešetka koja hladi dim, a ima i ulogu u gašenju iskri od goriva u tijelu dimilice. Za proizvodnju dima od čistoga prirodnoga goriva najbolje je koristiti suhu hrastovu ili bukovu gljivu (gubu ili trud).

Opširnije...

Pletara

x
Foto; Karlović

 Pletara je jedna od starijih oblika košnica. To je košnica koja ima saće koje ne možemo mijenjati po želji. Vađenje meda iz takve košnice je teško i više se uglavnom ne prakticira. Danas se upotrebljava više iz nostalgičnih razloga, zbog hvatanja ili proizvodnje rojeva i proizvodnju pčelinjeg voska. Odlike pletare su i da u njima za razliku od "modernijih" košnica koje su preuzele njezino mjesto mali broj pčela može vrlo uspješno preživjeti zimsko razdoblje.

Opširnije...

Ferrar košnice

x         Ove košnice su svoj naziv dobile prema C. L. Farraru koji je prvi počeo pčelariti sa košnicom širokih i niskih okvira. Farrar košnica je u stvari vrlo slična slična  LR košnici, kod koje su svi nastavci jednaki, bilo da se koriste kao plodištu ili medištu. Obično je sa 10 ili 12 okvira dok je u originalu Farrar sa 12 okvira. Nastavci su visine od 170 mm.

Opširnije...

DB košnica

DB košnica, Dadan Blatova košnica

        Košnica sa jednim tijelom visine 31 cm, koje služi kao plodište i 2 polunastavka, vanjske visine 15,5cm, za smještaj viška meda.  Standardna košnica ima 12 okvira, ali je sve popularnija i DB košnica sa 10 okvira. Unutrašnje dimenzije okvira su 420´270mm. Satonoša okvira je dužine 470mm. 

Opširnije...

Više članaka ...

  1. AŽ košnica
  2. LR košnica

x       Pčelinji otrov zagrijan na 100 stupnjeva ili, pak, zamrznut ne mijenja svoja svojstva. U odgovarajućim uvjetima, bez vlage i na sobnoj temepraturi, godinama ne mijenja svoja svojstva, ali je vrlo osjetljiv na određene enzime i jaka oksidacijska sredstva (kalijev hipermangan, vodikov peroksid). Pčelinji otrov je mješavina mnogo tvari, uglavnom vode i proteina (apitoksini), histamina, nekoliko organskih otrova, kiselina (kloridna, fosforna i mravlja), eteričnih ulja (koja prouzročuju bol i pečenje), sadržava magnezij, bakar, sumpor i druge tvari, od kojih neke mogu prouzročiti upalne procese, a druge grčeve, otežano disanje i posebno opasan za neke ljude u kojih izaziva anafilaktički šok, a ako se pravovremeno ne intervenira, može doći i do smrti.

      Danas je dokazano da otrov djeluje na mnoge bolesti, a kod nekih je dokazano i potpuno izlječenje. Koristi se u liječenju reumatskih bolesti, multiple skleroze, reumatske groznice, povišenog krvnog tlaka, hepatitisa, psorijaze, aritmije, migrene, a prema nekim autorima, djeluje na rak, ali i na virus HIV-a. Proizvode se otopine za davanje injekcija, kreme, gelovi, sapuni i tekućine za inhaliranje s pčelinjim otrovom.