• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Koprive

  bmk       Bijela mrtva kopriva (Lamium. album L.) stabljika joj je četverokutna i šuplja, 20-50 cm visoka, pri vrhu dlakava i obično samo u donjem dijelu slabo razgranjena. Listovi su smjeŠteni nasuprotno, a po obliku nalikuju pravoj koprivi. Do 7 cm su dugi, jajasti i dugačko zašiljeni, dlakavi i nejednolično oštro nazubljeni. Cvjetovi su prljavobijeli, sjedeći, oko 2 cm dugi, stoje u pršljenastim cvatovima u pazušcima gornjih listova. Cvate od svibnja do kolovoza, a često i po drugi put u jesenjim mjesecima. Raste većinom u gustim skupinama uz jarke, pruge, ceste i putove, na poljima ilivadama. Češće se pojavljuje u brdskim nego ravničarskim krajevima.

 

       Pjegava mrtva kopriva (L. maculatum L.) trajnica je koja naraste 20-80 cm visoko. Ima uspravnu, dlakavu stabljiku. Listovi su 3-8 cm dugi i 2-7 cm široki, na 1-4 pmk cm dugoj peteljci, jajasto trokutasti, nazubljenog ruba i ponekad s bjelkastom pjegom. Po 6-14 purpurnocrvenih cvjetova je skupljeno u pršljenasto raspoređenim cvatovima. Cvjeta od travnja do studenog. Nalazimo je najčešće u vlažnim šumama i šikarama, na rubovima šuma, uz putove, na obalama rijeka i potoka i na napuštenim mjestima, od nizina do brdskog pojasa.

gmk        Grimizna mrtva kopriva (L. purpureum L.) Grimizna mrtva kopriva vrlo sliči obuhvatnoj mrtvoj koprivi. Listovi su joj šiljasti i ne obuhvaćaju stabljiku, a prekriveni su i mekim dlačicama. Stabljika naraste najviše do 20 do 30 cm. Zbog velike rasprostranjenosti često se smatra korovom. Stvara dosta nektara i peludi, a najbolju pašu daje tijekom travnja. Cvjeta gotovo tijekom cijele godine pri povoljnim uvjetima Sve su mrtve koprive zanimljive pčelama. Pružaju im obilje nektara i peluda, ali najmedonosnija od njih je svakako bijela mrtva kopriva.


Više:
     - Kopriva

 


        Med od bagrema je svijetložute boje, žitak, proziran, ugodnog i blagog okusa i mirisa, lagan i ukusan. Zbog tih osobina ubraja se u najcjenjenije vrste meda. Pomaže kod nesanice, umiruje prenadraženi živčani sustav pa na taj način djeluje i na otklanjanje posljedica nagomilanog stresa. Stoga je dobar za umirenje, kod vrtoglavica, nemira i sličnih smetnji. Ublažava i klimakterične tegobe. Preporučuje se uzimanje navečer i to s čajem od kamilice jer se na taj način pojačava djelovanje i meda i čaja. Dobar je za rekonvalescente i djecu. Sastavljen je više od voćnog nego grožđanog šećera pa se duže vrijeme ne kristalizira, u povoljnim uvjetima skladištenja i preko godine dana. Kada se kristalizira izgleda poput snijega jer su kristalići sitni i bijeli.