• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kelreuterije

KelreuterijaKelreuterije  je listopadno drvo koje u svom prirodnom staništu naraste od 10-20 metara visine, u našim uvjetima najviše do 10 metara. Ima debele grane i lijepu, široku, zaobljenu krošnju. Listovi su spiralno raspoređeni i naspram perasti po rubovima urezani, dužine oko 35 cm. Tokom vegetacije lišće mijenja boju, od zeleno ružičaste kod listanja, ljeti zelene pa sve do narančasto ili bakarno crvene u jesen.

Cvjetovi su nepravilni, oko 1 cm veliki, javljaju se u uspravnim metlicama na vrhu jednogodišnjih izboja. Čaška je sastavljena od četiri lapa a vjenčić sačinjavaju četiri žute latice. Cvjetaju od lipnja do kolovoza. Pčele rado posjećuju cvjetove sakupljajući mnogo nektara i peluda. Na površini od 1 ha mogu sakupiti oko 300 kg meda.

Plodovi se u obliku velikih, smeđih mjehura koji podsjećaju na lampione, zadržavaju na stablu i kroz zimu. Svaki plod sadrži tri okrugle, crne i sjajne sjemenke veličine graška.  Kelreuterije se jako dobro pokazala kao ukrasna vrsta, dobro podnosi gradske uvjete, nema dubok korijen, veoma je otporna na štetočine i bolesti.

Voli sunčani položaj ali nije izbirljiva po pitanju zemljišta. Mlado drvo treba orezati u rano proljeće (dok miruje), da ojača i formira krošnju. Kasnije je jednostavna za održavanje, samo se uklanjaju grane koje se križaju ili su oštećene.


 Više...


Zanimljivosti

Med od bagrema

        Med od bagrema je svijetložute boje, žitak, proziran, ugodnog i blagog okusa i mirisa, lagan i ukusan. Zbog tih osobina ubraja se u najcjenjenije vrste meda. Pomaže kod nesanice, umiruje prenadraženi živčani sustav pa na taj način djeluje i na otklanjanje posljedica nagomilanog stresa. Stoga je dobar za umirenje, kod vrtoglavica, nemira i sličnih smetnji. Ublažava i klimakterične tegobe. Preporučuje se uzimanje navečer i to s čajem od kamilice jer se na taj način pojačava djelovanje i meda i čaja. Dobar je za rekonvalescente i djecu. Sastavljen je više od voćnog nego grožđanog šećera pa se duže vrijeme ne kristalizira, u povoljnim uvjetima skladištenja i preko godine dana. Kada se kristalizira izgleda poput snijega jer su kristalići sitni i bijeli.