• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

DB košnica

DB košnica, Dadan Blatova košnica

        Košnica sa jednim tijelom visine 31 cm, koje služi kao plodište i 2 polunastavka, vanjske visine 15,5cm, za smještaj viška meda.  Standardna košnica ima 12 okvira, ali je sve popularnija i DB košnica sa 10 okvira. Unutrašnje dimenzije okvira su 420´270mm. Satonoša okvira je dužine 470mm. 

 

Dubok okvir omogućava dosta prostora za razvoj legla, smještaj peludnog praha i meda. To je posebno pogodno za zimovanje. Medne kape mogu da budu visoke 10 pa i 15 cm, što omogućava sigurno prezimljavanje, bez potrebe za intervencijama pčelara. Jedan okvir sa obje strane napunjen medom teži 3 do 4kg. Kada ga pčele vrlo gusto prekriju, na njemu može biti do 300 grama pčela. Znači, plodište DB košnice može da prihvati oko 3,6kg pčela. 

Društva u DB košnici mogu jako dobro da se razvijaju u proljeće i bez velikih intervencija. Ipak, dobro je još u jesen pčele ostaviti na nešto manjem broju okvira, npr. 10 pa u proljeće eventualno izbaciti još neki okvir sa lošijim saćem, koji je ostao sa malo meda. Tako će se stvoriti uvjet da mogu da se dodaju lijepi izgrađeni okviri ili satne osnove i plodište ispuni okvirima do bagremove paše. Kod jakih društava i u dobroj paši, to se obično dešava i ranije, pa je potrebno stavljati medišta u voćnoj paši. Društva koja nisu dovoljno jaka, pojačavaju se dodavanjem okvira sa leglom iz drugih košnica ili na neki drugi način. Obično se zamjera DB košnici da se mora raditi okvirom a ne nastavkom, da je društva teško odvratiti od rojenja. Međutim, rad DB košnicom nije kompliciran i ne zahtjeva mnogo intervencija pčelara. Popularna je i što su plodište i medište razdvojeni ne samo posebnim tijelima (to je slučaj i kod većine drugih košnica), nego i različitom visinom tijela, pa je jasno što pripada pčelama a što pčelaru.


Izvor: Slatinski pčelar

 


Potpuno zreo med ima specifičnu težinu između 1,412 i 1,430, a to znaci da 1 litra takvog meda ima masu između 1,412 i 1,430 kg (ponekad i više).