• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Predavanje "Proizvodnja alkoholnih pica od meda"

Predavanje "Proizvodnja alkoholnih pica od meda"

              Dana 15. 3. u 18. sati otvoriti ćemo 3. Dane pčela uz prigodno predavanje izv. prof. dr. sc. Marina Mihaljević Žulj sa Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod "Proizvodnja alkoholnih pica od meda" Predavanje obuhvaća kompletnu tehnologiju proizvodnje alkoholnih pića od meda, uz pristupačna i jasna objašnjenja glavnih koraka u proizvodnji. Proći će se kroz proizvodnju vina od meda (medovine) i završiti s rakijom od meda (medovačom). Prikazati će se svi važni koraci sa mnogo korisnih fotografija kako bi predavanje bilo što edukativnije. Također će se dati i točne recepture za pripravljanje mješavine meda i vode te pokretanje alkoholnog vrenja. 

         Izv. prof. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj rođen je 22. listopada 1981. u Zagrebu. Diplomirao je 2007. na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo, na temu „Praćenje stanja zaraženosti fitoplazmama kultivara Chardonnay na pokušalištu Jazbina“,a doktorsku disertaciju na temu „Utjecaj kvasaca i amonijevog sulfata na pojavu netipične arome starenja u vinu Rajnski rizling“ obranio je 2015. godine na istom fakultetu. Od 2009. godine predaje na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je do danas nositelj tri modula „Osnove tehnologije rakija od grožđa i vinjaka“, „Kakvoća rakija od grožđa i drugog voća“ te „Istraživanja arome vina i jakih alkoholnih pića“. Od 2014. certificirani je senzorni ocjenjivač vina i voćnih vina sukladno Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju vina i voćnih vina u RH. 2014. godine završava tečaj senzornog ocjenjivanja jakih alkoholnih pića u Austriji (World-Spirits Academy - Bad Kleinkirchheim). 2013. godine sudjelovao je u znanstveno-stručnoj edukaciji „Lallemand malolactic fermentation education“ u Toulouseu (Francuska). Znanstveno se usavršavao 2019., CEEPUS stipendija, For Safe and Healthy Food in Middle-Europe, Szent István University, Faculty of Food Science, Budapest, Hungary, zatim 2019. U Njemačkoj na Sveučilištu Hohenheim, Yeast Genetics and Fermentation Technology. Iza sebe ima niz uspješnih projekata suradnje sa destilerijama u Hrvatskoj. Autor je knjige „Voćne rakije, likeri i travarice“, te je autor tridesetak znanstvenih i stručnih radova u području tehnologije vina i jakih alkoholnih pića. Dugi niz godina član je ocjenjivačke komisije za jaka alkoholna pića u Republici Srbiji, te je predsjednik mnogih komisija u Republici Hrvatskoj. Već četvrtu godinu za redom predsjednik je ocjenjivačke komisije na međunarodnom ocjenjivanju voćnih rakija, ginova i likera u Zagrebu Cro Spirit.


Zanimljivosti

Najjeftiniji oprašivač

     Pčela medarica je prvi, brz, marljiv, pouzdan i danas najjeftiniji oprašivač. Da bi napunila medni mjehur nektarom pčela mora posjetiti 80 - 150 cvjetova i za prosječno 12 izleta tijekom dana opraši oko 1.000 cvjetova. Ako u srednje jakoj zajednici ima oko 15.000 sabiračica, mogu u jednom danu oprašiti oko 15.000.000 cvjetova.