Poštovane pčelarice i pčelari
Pozivamo sve članove Udruge da se u skladu s našom tradicijom okupimo na druženju i večeri u konobi "Kod Zvaneta" u petak 14.12.2018. s početkom u 16:30 sati. Vaša participacija kao i prethodni godina iznosi 50 kn. Molim Vas da svoj dolazak potvrdite odgovorom na email
Želim Vas posjetiti i obavijestiti da smo na zadnjem sastanku dogovorili već tradicionalno prikupljanje donacije meda koju ćemo povodom božićnih blagdana donirati Dječjem domu Ruža Petrović, Pula. Kao i prethodni godina dogovorili smo da staklenke s med (koliko tko želi i može) donesete na naše tradicionalno druženje i večeru u konobi "Kod Zvaneta" Valdebek.
Svi oni koji neće biti u mogućnosti doći na tu večeru a žele sudjelovati u ovoj humanoj akciji i donirati med, mogu me kontaktirati na 091-948 2866, pa ću ja preuzeti njihovu donaciju ili mogu poslati donaciju po nekom svom prijatelju koji će doći na večeru. Med možete donirati sve do 23.12. 2018. kad ćemo vjerojatno predati donaciju.
Nikola Bićanić

Pčelinji otrov zagrijan na 100 stupnjeva ili, pak, zamrznut ne mijenja svoja svojstva. U odgovarajućim uvjetima, bez vlage i na sobnoj temepraturi, godinama ne mijenja svoja svojstva, ali je vrlo osjetljiv na određene enzime i jaka oksidacijska sredstva (kalijev hipermangan, vodikov peroksid). Pčelinji otrov je mješavina mnogo tvari, uglavnom vode i proteina (apitoksini), histamina, nekoliko organskih otrova, kiselina (kloridna, fosforna i mravlja), eteričnih ulja (koja prouzročuju bol i pečenje), sadržava magnezij, bakar, sumpor i druge tvari, od kojih neke mogu prouzročiti upalne procese, a druge grčeve, otežano disanje i posebno opasan za neke ljude u kojih izaziva anafilaktički šok, a ako se pravovremeno ne intervenira, može doći i do smrti.