• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Prikupljanje članarine za 2024. godinu

          Članarinu za 2024 godinu možete platiti putem opće uplatnice, internet bankarstvom i sl. Sve potrebne podatke imate ispod  ili na ovoj poveznici.  

ČLANARINA

  • članstvo samo u Udruzi pčelara Pula iznosi 20,00 € godišnje, (učlanjenje u udrugu vršimo u 12. te tijekom 1. i 2. mjeseca).
  • članarina za Udrugu pčelara Pula  i za Hrvatski pčelarski savez, godišnje iznosi 55,00 € 
    (učlanjenje u HPS se vrši do kraja siječnja zbog časopisa).
  • Članstvom u HPS-u, pčelari dobivaju 11 brojeva časopisa „Hrvatska pčela“.

Članarina se plaća uplatom na žiro račun udruge:

Primatelj: Udruga pčelara Pula, Zagrebačka 12, Pula
IBAN: HR3023800061130007623,
Model: HR00
Poziv na broj upišite; OIB uplatitelja.


NOVI ČLANOVI

 Novi članovi mogu se učlaniti u našu Udrugu sljedeći ova 3 koraka;

Kliknite ovdje za download pristupnice

Postupak učlanjenje:

          1. Ispuniti člansku pristupnicu,

          2. Uplatiti članarinu na žiro račun UP Pula,

          3. Ispunjenu i potpisanu pristupnicu  zajedno s kopijom uplatnice ili potvrdom o plaćanju pošaljite elektronskom poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.ili običnom poštom na adresu Udruge, Zagrebačka 12, 52100 Pula.

 


Nikola Bićanić


Zanimljivosti

Svojstva pčelinjeg otrova

x       Pčelinji otrov zagrijan na 100 stupnjeva ili, pak, zamrznut ne mijenja svoja svojstva. U odgovarajućim uvjetima, bez vlage i na sobnoj temepraturi, godinama ne mijenja svoja svojstva, ali je vrlo osjetljiv na određene enzime i jaka oksidacijska sredstva (kalijev hipermangan, vodikov peroksid). Pčelinji otrov je mješavina mnogo tvari, uglavnom vode i proteina (apitoksini), histamina, nekoliko organskih otrova, kiselina (kloridna, fosforna i mravlja), eteričnih ulja (koja prouzročuju bol i pečenje), sadržava magnezij, bakar, sumpor i druge tvari, od kojih neke mogu prouzročiti upalne procese, a druge grčeve, otežano disanje i posebno opasan za neke ljude u kojih izaziva anafilaktički šok, a ako se pravovremeno ne intervenira, može doći i do smrti.