• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Godišnja dojava - poziv

Poštovanje,
 
xiz HPSa nas obavještavaju da do 30.ožujka moramo izvršiti godišnje ažuriranje Evidencije pčelara i pčelinjaka. Dakle imamo još dva sastanka udruge da to riješimo. Stoga vas pozivamo da popunite obrazac za Godišnju dojavu(skinite ga www.pcela.hr) i predate ga na sljedećem sastanku (13.2.2015) Ako ste spriječeni doći  moguće je obrazac potpisan i skeniran dostaviti povjereniku Miru Buliću (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.). Ujedno morate naknadu za vođenje evidencije , članarinu udruge i članarinu HPS uplatiti na žiro račun udruge(vidi stranice udruge). Dakako da je jednostavnije doći na sastanak udruge.

 


      Članarina ni udruge niti HPS-a,  nije uvjet ažuriranje evidencije ali u tom slučaju naknada je 3,5 kn po prijavljenoj zajednici. Ako ste član HPSa onda je naknada 2 kn po zajednici , neovisno da li ste član naše udruge. Da podsjetimo, članstvo u Udruzi pčelara Pula iznosi 100 kn, članstvo u HPS sa Pčelom iznosi 225 kn.

Iz HPSa javljaju da nakon 30.3.2015  nije moguće ažurirati evidenciju. Potpore za 2015 g (ako ih bude) neće se moći ostvariti ako podaci do tog roka ne budu ažurni.

Ako ima pitanja i nejasnoća obratite se povjereniku .

Pozdrav,

Veljko Grbac


Zanimljivosti

Med od bagrema

        Med od bagrema je svijetložute boje, žitak, proziran, ugodnog i blagog okusa i mirisa, lagan i ukusan. Zbog tih osobina ubraja se u najcjenjenije vrste meda. Pomaže kod nesanice, umiruje prenadraženi živčani sustav pa na taj način djeluje i na otklanjanje posljedica nagomilanog stresa. Stoga je dobar za umirenje, kod vrtoglavica, nemira i sličnih smetnji. Ublažava i klimakterične tegobe. Preporučuje se uzimanje navečer i to s čajem od kamilice jer se na taj način pojačava djelovanje i meda i čaja. Dobar je za rekonvalescente i djecu. Sastavljen je više od voćnog nego grožđanog šećera pa se duže vrijeme ne kristalizira, u povoljnim uvjetima skladištenja i preko godine dana. Kada se kristalizira izgleda poput snijega jer su kristalići sitni i bijeli.