• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Izborna Skupština 2023

Održana Izborna Skupština Udruge pčelara Pula

Izabrano novo-staro vodstvo Udruge pčelara Pula

         U petak 10. veljače 2023. u našem Pčelarskom edukacijskom centru u Zagrebačkoj 12, Pula održana je Izborna Skupština Udruge pčelara Pula na kojoj je izabrano novo-staro vodstvo Udruge. 

Izabrani su;

Predsjednik

         Nediljko Landeka

Dopredsjednik

         Nikola Bićanić

Tajnik

        Vjeran Rađa

Upravni odbor

Vedran Aničić
Veljko Grbac
Bogdan Komparić
Mladen Štoković
Darko Važanski

 

Nadzorni odbor

Igor Damjanović
Sandro Dujmović
Marjan Lukež 


Čestitke svim izabranim članovima i želimo im puno uspjeha u radu.

Nakon Skupštine održana je tradicionalna pčelarska večera i druženje.

 
 

 


       U želji da proširi bavljenje pčelarstvom u  Monarhiji, carica Marija Terezija 1775. godine donijela je patent o pčelarstvu. Tim je zakonskim propisom u cijeloj Habsburškoj monarhiji dozvoljeno držanje neograničenog broja košnica, a pčelari su patentom bili oslobođeni svih nameta i poreza, pa čak i vojne obveze. Pčelari su smjeli postaviti pčele na ispašu gdje god su htjeli, jedino su vlasniku zemljišta morali nadoknaditi eventualno učinjenu štetu. Carica je između ostalog naredila i sadnju medonosnog bilja, posebice bagrema.

     Diljem Monarhije počinju se osnivati pčelarske škole. Prvi učitelj pčelarstva u Habsburškoj monarhiji bio je Anton Janša, kraljičin miljenik, a već 1770. godine, prema Caričinom naputku, Carsko vijeće za Hrvatsku, Slavoniju i Dalmaciju na dužnost učitelja pčelarstva imenovalo je Varaždinca – Antuna Grubera, koji je dužnost obnašao u Varaždinskoj, Zagrebačkoj i Križevačkoj županiji.