SUTRA JE ZADNJI DAN ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA MJERU 6.
U nastavku pročitajte pojašnjenje vezano uz podnošenje zahtjeva za Mjeru 6. gdje pčelari mogu dobiti do 3 eura po pčelinjoj zajednici. 31. kolovoz je zadnji dan za predaju zahtjeva.
Način podnošenja zahtjeva /pojašnjenje
Pčelari, podnositelji koji su evidentirani u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava odnosno posjeduju matični identifikacijski broj poljoprivrednog gospodarstva (MIBPG) dužni su Zahtjev za Mjeru 6. popuniti putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije ili u podružnicama Agencije za plaćanja.
Nakon podnošenja ZAHTJEVA u Agronet aplikaciji popunjen ZAHTJEV potrebno je isprintati, potpisati i dostaviti APPRRR-u zajedno sa sljedećim Izjavama:
- IZJAVA-o-povezanim-subjektima-za-korisnike-koji-IMAJU-povezane-subjekte
-IZJAVA-o-povezanim-subjektima-za-korisnike-koji-NEMAJU-povezane-subjekte
Izjavu o povezanim subjektima podnositelj zahtjeva dostavlja jednu ovisno je li podnositelj zahtjeva ima ili nema povezane subjekte!!
- IZJAVA o primljenim potporama (obavezna za sve podnositelje zahtjeva)
ZAHTJEV je potrebno popuniti, ovjeriti i dostaviti s prilozima (prilozi: jedna od Izjava o povezanim subjektima i Izjava o primljenim potporama) preporučenom pošiljkom ili neposredno na adresu:
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269d, 10 000 Zagreb, s naznakom: „Program državne potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima biljne i stočarske proizvodnje“ u razdoblju od 5. do 31.8.2023.
Podnositelji zahtjeva Mjere 6., a koji nemaju pristup AGRONET zaštićenoj mrežnoj aplikaciji podnose Zahtjev na obrascu »Zahtjeva za potporu Mjeru 6« s prilozima (prilozi: jedna od Izjava o povezanim subjektima i Izjava o primljenim potporama) preporučenom pošiljkom ili neposredno na adresu APPRRR-a.
Napomena: Zahtjeve obavezno potpisati i navesti datum.
Preneseno s Hrvatski pčelarski savez

Pčelinji otrov zagrijan na 100 stupnjeva ili, pak, zamrznut ne mijenja svoja svojstva. U odgovarajućim uvjetima, bez vlage i na sobnoj temepraturi, godinama ne mijenja svoja svojstva, ali je vrlo osjetljiv na određene enzime i jaka oksidacijska sredstva (kalijev hipermangan, vodikov peroksid). Pčelinji otrov je mješavina mnogo tvari, uglavnom vode i proteina (apitoksini), histamina, nekoliko organskih otrova, kiselina (kloridna, fosforna i mravlja), eteričnih ulja (koja prouzročuju bol i pečenje), sadržava magnezij, bakar, sumpor i druge tvari, od kojih neke mogu prouzročiti upalne procese, a druge grčeve, otežano disanje i posebno opasan za neke ljude u kojih izaziva anafilaktički šok, a ako se pravovremeno ne intervenira, može doći i do smrti.