• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sastanak Udruge

cisccenje      Sastanak Udruge pčelara Pula održat će se u petak, 25. listopada 2019. s početkom u 17:00 sati u novim prostorima Udruge u Zagrebačkoj 12, Pula.

     Podsjećam vas da je od 1 rujna 2019. počelo je prikupljanje podataka za ažuriranje Evidencije pčelara i pčelinjaka (EPP) i traje do 31. prosinca 2019. Pašni povjerenik Miro Bulić prikupljati će Godišnje dojave prije i poslije sastanka. Dojavu možete skinuti s ovog linka prilog 3.

 


Zanimljivosti

Svojstva pčelinjeg otrova

x       Pčelinji otrov zagrijan na 100 stupnjeva ili, pak, zamrznut ne mijenja svoja svojstva. U odgovarajućim uvjetima, bez vlage i na sobnoj temepraturi, godinama ne mijenja svoja svojstva, ali je vrlo osjetljiv na određene enzime i jaka oksidacijska sredstva (kalijev hipermangan, vodikov peroksid). Pčelinji otrov je mješavina mnogo tvari, uglavnom vode i proteina (apitoksini), histamina, nekoliko organskih otrova, kiselina (kloridna, fosforna i mravlja), eteričnih ulja (koja prouzročuju bol i pečenje), sadržava magnezij, bakar, sumpor i druge tvari, od kojih neke mogu prouzročiti upalne procese, a druge grčeve, otežano disanje i posebno opasan za neke ljude u kojih izaziva anafilaktički šok, a ako se pravovremeno ne intervenira, može doći i do smrti.