Redovni sastanak Udruge pčelara Pula održat će se u petak, 10. siječnja 2020. s početkom u 17:00 sati u novim prostorima Udruge u Zagrebačkoj 12, Pula.
Podsjećam vas da je vrijeme prikupljanja članarine za 2020 godinu, koju ćete moći platiti na sastanku ili je možete uplatiti na račun Udruge. Članarina za HPS mora se zbog časopisa prikupiti do kraja siječnja dok se za članstvo samo u Udruzi prikuplja 1. i 2. mjesec.
Podatci za uplatu su:
Primatelj: Udruga pčelara Pula, Zagrebačka 12, Pula
IBAN: HR3023800061130007623,
Model: HR00
za poziv na broj navesti OIB uplatitelja.
Nikola Bićanić

Pčelinji otrov zagrijan na 100 stupnjeva ili, pak, zamrznut ne mijenja svoja svojstva. U odgovarajućim uvjetima, bez vlage i na sobnoj temepraturi, godinama ne mijenja svoja svojstva, ali je vrlo osjetljiv na određene enzime i jaka oksidacijska sredstva (kalijev hipermangan, vodikov peroksid). Pčelinji otrov je mješavina mnogo tvari, uglavnom vode i proteina (apitoksini), histamina, nekoliko organskih otrova, kiselina (kloridna, fosforna i mravlja), eteričnih ulja (koja prouzročuju bol i pečenje), sadržava magnezij, bakar, sumpor i druge tvari, od kojih neke mogu prouzročiti upalne procese, a druge grčeve, otežano disanje i posebno opasan za neke ljude u kojih izaziva anafilaktički šok, a ako se pravovremeno ne intervenira, može doći i do smrti.