• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Završeni 1. Dani pčela

            U petak, 02. prosinca 2022. predavanjem dr.sc Dražena Lušića, "O medu i (ne)medu na hrvatskom tržištu" koje je započelo u 17 sati završeni su prvi Dani pčela koje je organizirala naša Udruga povodom 51. obljetnice osnivanja i djelovanja. Idući, 2. Dani pčela održat će se početkom mjeseca ožujka kao što je bilo planirano i s ovim Danima ali smo zbog COVID-19 morali odgoditi održavanje.

        Tijekom trajanja ove manifestacije posjetilo nas je i učilo o pčelama i njihovoj nezamjenljivoj ulozi u prirodi nekoliko stotina djece predškolskog i školskog uzrasta, nažalost dio vrtićki skupina nismo mogli primiti s obzirom da svi žele doći u jutarnjim satima.  Zadovoljni smo i posjetom građana, pogotovo u subotu ali vjerujemo da može biti i znatno veći uz bolju medijsku podršku.

         Udruga nastavlja sa svojim aktivnostima pa ćemo tako 7. prosinca obilježiti blagdan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, predavanjem za prve razrede OŠ Centar, Pula koji su dobili po staklenku meda u sklopu Školskog mednog dana koje provodi Ministarstvo poljoprivrede. 

             U petak, 16. prosinca 2022. u 17 sati u Zagrebačkoj 12, predavanje će održati naš poznati botaničar Slavko Brana na temu "Potencijal medonosnog biljaka u Istri". Ovo predavanje je ranije bilo najavljivano za 09. prosinac ali smo ga zbog naše četvrtfinalne nogometne utakmice s Brazilom morali prebacili u novi termin.

            Predavanja su otvorena za sve zainteresirane građane.

 

   

 

     

   


Jedna pčela teška je 100 mg Po lijepom i tihom vremenu pčele mogu letjeti od 45 do 60 km/h Kada pčela miruje, vidi na udaljenosti i do 60 centimetara, a na daljini od 1 centimetra može da zapazi predmet od 8 mikrometara.