• +385 98 335 462
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Podjela rada kod radilica medonosne pčele

x

 

      Radilice su spolno nerazvijene ženke pčela i one su najbrojniji članovi pčelinje zajednice. Broj radilica varira ovisno o dobu godine od nekoliko tisuća do nekoliko desetaka tisuća. Radilica je teška oko 100 mg, to znači da u 1 kg  ima oko 10 000 radilica. Pčela radilica duga je između 12-14 mm dok joj je rilce dugo 6 mm.

Radilice u pčelinjoj zajednici obavljaju sve poslove zavisno o svojoj dobi; čiste, hrane leglo i maticu, održavaju temperaturu i vlažnost zraka u košnici, grade saće, skupljaju nektar, pelud, propolis, donose vodu te štite košnicu od uljeza. 

     Prema poslovima koje obavljaju i mjestu na kojem rade, pčele radilice u jednoj košnici mogu se razvrstati u dvije skupine. Prvu skupinu čine tzv. kućne pčele – mlade pčele, stare do tri tjedna, koje obavljaju poslove u košnici. One čine oko dvije trećine svih radilica.

Druga manja skupina odnosi se na starije pčele koje obavljaju poslove izvan košnice pa se nazivaju pčele skupljačice ili izletnice.

Starosna dob pčela određuje vrstu poslova koju će obavljati, stoga se razlikuju sljedeće dobne skupine (Majsec, 2006.):

 

1. Pčele stare 1-3 dana čiste ćelije pripremajući ih matici za polaganje novih jaja, a jedan dio tih pčela mirno sjede na saću i griju leglo.

2. Pčele stare 3-8 dana hrane ličinke starije od tri dana smjesom meda i peluda.

3. Pčele stare od 8-12 dana hrane matičnom mliječi ličinke do tri dana starosti.

4. Oko desetoga dana starosti, pčele izlaze na prve orijentacijske letove, upoznajući mjesto svoje košnice, pčelinjaka i okolinu.

5. Pčele stare od 12-18 dana preuzimaju nektar i pelud od pčela skupljačica, izlučuju vosak i grade saće te čiste košnicu.

6. U dobi od 18-21. dana stražare na letu košnice propuštajući samo pčele svoje zajednice, ali može se dogoditi da propuste izgubljenu pčelu iz drugog pčelinjaka, ako dolazi s tovarom peluda ili nektara.

7. Nakon toga pčele postaju skupljačice.

Podjela rada kod pčela radilica

           Ukoliko stanje u pčelinjoj zajednici to zahtijeva, poneka od navedenih funkcija prema dobi može biti vremenski pomaknuta. Također, pčele iste dobi mogu istodobno raditi i više poslova. Pčele su zadružni kukci i da bi njihova zajednica opstala, podjela rada mora biti jasno definirana. Osim njegovanja i hranjenja legla, te čišćenja košnice, građenja saća, izlučivanje voska i preuzimanje nektara, pčele rade još mnogo poslova. Tako primjerice pakiraju polen i med u stanice, ventiliraju ulaz i stanice saća, patroliraju, stražare, odlaze na prve orijentacijske letove, a ponekad i odmaraju.

Linkovi:
          National Geographic


 


PEC